Ev Nasıl Boyanır?
Oytun Yüksel 03/02/2020 13:51Bir evi boyamadan önce dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalardan ilki renk seçimine karar vermektir. Bu renk seçiminde de dikkat edilecek iki tane önemli detay vardır. Bu detaylardan ilki, boyanacak yerin ışıklandırması, ikincisi ise aydınlığıdır. Boyanacak yerin duvarları açık renkliyse fakat koyu bir renk seçimi yapılacaksa önce boyanacak yerin yeteri kadar aydınlık olup olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Eğer koyu renk seçimi boyanacak yeri daha kasvetli duruma getirecekse açık renk tercihinde bulunulması gerekir.
Trafiği Çok Olan Alanlarda Boyama Teknikleri
Boyama yapılacak olan alanın ne kadar trafik aldığı renk seçimlerinde rol oynar. Eğer çok ziyaretçisi olan bir alanda boyama yapılacaksa koyu renkler tercih edilmelidir. Çünkü koyu renklerde yıpranma daha geç olur ve bu koyu renkler daha zor kirlenir. Bu yüzden açık renkler özel olan alanlarda, koyu renkler ise daha sosyal olan alanlarda kullanılmalıdır.
Boya Seçimleri
Evlerde boyama işlemi yapılırken birçok boya türü ile karşılaşılır.
Bu boya türleri şunlardır:
- Plastik boya
- Saten boya
Silikonlu boya türleridir. Bu boya türlerinin maliyeti ve özellikleri birbirinden farklıdır. Plastik boyalar su bazlı boyalar oldukları için ucuzdur ve her yüzeye uygulanabilirler. Fakat temizlenmeleri çok zordur. Bununla birlikte de silinme özellikleri yoktur. Silikonlu ve saten boyalar alçı veya macun ile duvarlara sıva edilen boyalardır. Maliyeti yüksektir ama uzun ömürlü ve silinebilir boya türlerindendir. Eğer boyanacak olan alanın duvarları pürüzsüz bir yapıda değilse plastik boya seçiminde bulunmanız daha uygundur.
Yüzeylerin Boyaya Hazırlanma İşlemi
Duvar boyama işlemi yapılmadan önce duvar yüzeyleri boya işlemi için hazırlanır.
Boyaya başlamadan yapılacak olan işlemler şunlardır:
- Boya işleminden önce duvarların duvar zımparası ile zımparalanması gerekir.
- Zımparalama işleminden sonra ise duvarlardaki toz kalıntıları uygun bir bezle silinip temizlenir.
- Bu işlemden sonra kesinlikle yerler, mobilyaların üstü, kapı kirişleri, kablolar, elektik prizleri boya değmemek koşuyla kapatılır. Bu gibi yerleri maske bandıyla bantlamak gerekir.
- Daha sonra duvarlarda çatlak veya delikler mevcutsa bu yerler duvar macunları ile doldurulmalı ve yüzeyi pürüzsüz duruma getirilmelidir.
Tüm bu yapılacak olan işlemler, duvarların iyi bir şekilde boyanması için yapılır.
Astarlama İşlemi
Astarlama işlemi duvar boyama işleminde mutlaka yapılması gereken bir işlemdir. Çünkü astarsız olarak yapılan boya işlemi çabuk yıpranır ve duvarlarda astarlama işlemi yapılmadığı için alacalı bir renk oluşma imkanı vardır. Bu nedenle astar boya ile bir kat astarlama işlemi yapılıp asıl boya işlemine hazır duruma getirilmelidir.
Köşe ve Kenarların Boyanma İşlemi
Köşe ve kenarlar kestirme fırçasıyla ile boyanır. Boyama işlemi yapılırken kestirme fırçası boyaya tam anlamıyla daldırılmaz, fırçanın sadece iki santimetrelik kısmına boya değdirilir. Fırça, köşeli olan yüzeylere damlama ve akma olmadan bol bol yedirilerek sürülür.
Tüm ev boyandığında, kestirme yapılırken oda oda gidilmelidir. Bu şekilde kestirme işlemi yapılmasının nedeni boyanın kurumadan rulo boya ile birleşmesi gerektiğidir. Aksi durumda kestirme fırçası ile yapılan boyayla rulo fırçası ile yapılan boya istenmeyen izler oluşturabilir.
Rulo Fırçayla Yapılan Boyama İşlemi
Rulo fırça ile tüm yüzeyi boyarken dikkat edilen ilk şey rulo fırçayı boyanın içine tamamen daldırmamaktır. Rulo boya fırçaları boya kovasına hafif bir şekilde değdirilmelidir. Daha sonra rulo fırça duvar yüzeyine bastırılmadan hafif bir şekilde sürülür. Kuru rulo fırçası, boyalı olan duvara hiçbir şekilde sürülmemelidir.
Rulo fırçadaki boya bittiğinde boyaya tekrar dokundurulur. Çünkü aksi durumlarda rulo fırçada lekeler oluşabilir. Duvarlar boyanırken boya ince bir tabaka şeklinde sürülmelidir çünkü ilk kat boya emilimi fazla olacaktır.
İkinci katta yapılan boya işlemi ise daha kalın yapılabilir. Temiz ve sorunsuz bir duvara iki kat boya işlemi yapılması yeterli olacaktır. Fakat koyu lekeler barındıran bir duvar yüzeyinde üç veya dört kat boyama işlemi yapmalısınız.
Son Yapılacak Olan İşlemler
Boya işlemi bittikten hemen sonra elektrik prizlerine yapıştırılmış olan maske bantları çıkartılır. Bu maske bandı çıkarma işlemi boya kurumadan yapılmalıdır. Bunun nedeni ise bant eğer boyaya yapıştığı durumlarda boyayı çekebilir. Bunun sonucunda da kestirme fırçası ile bu çıkan bölgeleri düzeltmeniz gerekir.