Ev Temizliği Nasıl Yapılır?
Oytun Yüksel 03/02/2020 13:50Ev temizliği yapmak biraz bilgi biraz da beceri gerektiren bir işlemdir. Peki, ev temizliği nasıl yapılır? Ev temizliğine başlamadan önce yapılması gereken işlem evin derlenip toparlanmasıdır. Temizlik yapılacak ev rahat hareket edilecek alanların oluşturulması temizlik işinin süresini de kısaltacaktır. Evde ortalığın toparlanmasından sonra temizlik malzemelerini hazırlamak gerekir.
Temizlik malzemeleri arasında;
- Elektrik süpürgesi
- Kova
- Paspas
- Toz bezi
- Deterjan
- Eldiven
Gibi malzemeler bulunmaktadır. Mutfak ve banyo gibi alanların temizlenmesi için ayrıca fırça, tel ve kir çözücüler bulundurulmalıdır. Evin her bölümü için ayrı bir temizlik yöntemi vardır.
Banyo ve Tuvalet Temizliği
Ev temizliği yaparken en fazla uğraş gerektiren alanlar arasında banyo ve tuvalet temizliği vardır. Çünkü banyo ve tuvaletler temizlenirken klozet, lavabo, duş, bataryalar, duvarlar ve zeminlerin kir çözücüler kullanılarak temizlenmesi gerekir. Banyo ve tuvalet temizliğinde eldiven kullanarak her yerin tel veya sert yüzeyi bulunan süngerlerle ovulması önemlidir.
Banyo ve tuvaletlerde kireç, pas ve sabun kalıntıları inatçı lekeler olarak bilinir. Bu tür lekelerin temizliğinde kir ve pas çözücü kimyasallar kullanılır. Ancak bu kimyasalları kullanırken dikkatli olmak lazımdır. Banyo ve tuvaletlerde her yer ovalanarak temizlendikten sonra yerler silinerek bu alanların temizliği bitirilir.
Mutfak Temizliği
Mutfak temizliği yaparken genellikle yağ çözücü kimyasallar kullanılmaktadır. Çünkü ocaklarda pişirilen yemeklerden çıkan yağlar oldukça geniş bir alana sıçramaktadır. Ayrıca ocağın üzerine düşen yağ ve yemek parçaları yanarak temizlenmesi güç hale gelmektedir.
Bu sebeple mutfak temizliğine başlamadan önce ocak ve çevresinde bulunan alanlara yağ çözücü sıkılarak bir süre bu lekelerin yumuşaması beklenmelidir. Yağ çözücü sıkıldıktan sonra çözülmesini beklerken mutfakta kullanılan makine ve diğer eşyaların temizliği yapılabilir.
Tencere ve tavaların altlarında oluşan kararmalar bulaşık teli ve cif gibi deterjanlarla sürtülerek çıkartılır. Evye, batarya ve mutfak tezgahı deterjanlı suyla silinir ve sonra temiz bezlerle durulanır. Ocak üzerine sıkılan çözücü bu süreçte lekeleri yumuşatmış olduğundan ocakta silinerek temizlenir. Mutfakta buzdolabı ve diğer dolaplar silinir ve yerler elektrikli süpürge veya paspasla silinerek mutfak temizliği bitirilir.
Odaların Temizliği
Odalarda bulunan dağınıklık toparlandıktan sonra toz bezi ve deterjanlı su ile odalarda bulunan mobilya, çerçeve, cam ve dolapların tozu alınır. Ayna ve camlar önce deterjanlı toz bezleri ile silinir sonra temiz kuru bezlerle kurulanmalıdır. Islak bırakılan cam ve aynalarda deterjan veya su lekesi kalır. Bu yüzden temizlik sonrasında kurulamak önemlidir. Odalarda toz alma işlemi bittikten sonra yerler elektrik süpürgesi ile çekilir ve paspaslayarak odaların temizliği bitirilir.
Salon Temizliği
Temizlik konusunda en fazla detaylı alan salonlarda bulunmaktadır. Özellikle salonlarda bulunan vitrin, konsol, TV ünitesi ve tabloların temizlenmesi zaman alıcıdır.
Çünkü vitrinlerde bulunan eşyaların tek tek çıkartılması, vitrinin içinin temizlendikten sonra silinerek yerlerine yerleştirilmesi gerekir. Bununla birlikte salonda bulunan tablo, TV ünitesi gibi alanların dikkatli bir şekilde nemli bezlerle tozu alınmalıdır. Evlerde en büyük camlar da çoğu zaman salonlarda bulunmaktadır.
Salonda bulunan cam ve aynalar önce deterjanlı toz bezleriyle silinir ve ardından kuru bezlerle iz bırakılmadan kurulanır. Salonda bulunan toz alma işlemlerinin ardından elektrik süpürgesi ile zemin çekilir ve paspas atılarak salon temizliği sona erdirilir.
Halı ve Mobilya Temizliği
Evlerde en fazla kullanılan eşyalar arasında halı ve mobilyalar vardır. Halı yıkama makinesi bulunanlar halılarını bu makinelerle yıkayabilir. Halı yıkama makinesi olmayanlar için halı yıkama şampuanı tarzı halıya zarar vermeyen deterjanlı sularla halıların silinmesi gerekir.
Halı silerken file (patates soğan filesi gibi) tarzı bir malzeme kullanmak derinlemesine temizlik sağlayacaktır. Mobilyaların temizliğinde elektrik süpürgesi kullanarak üzerindeki toz ve kalıntılar temizlenir. Daha sonra deterjanlı su hazırlanarak bez yardımıyla özellikle en çok leke tutan kol dayama noktalarına özen gösterilerek her yeri silinir.
Ev Temizliği Tüyoları
Ev temizliği yaparken karşılaşılan en büyük yanlışların başında temizlik maddelerinin birbirine karıştırılması olayı vardır. Bu tehlikeli ve ölümcül sonuçları olan bir durumdur. Ev temizliği yapılırken hava koşullarına dikkat etmek gerekir. Özellikle kış aylarında halı ve koltukları çok ıslak bezlerle silmek kuruma sorunu yaşatacaktır.