Temizlik Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Şey

Oytun Yüksel 25/02/2018 20:39

Ev temizliği gündelik yaşamda gerek kadınların gerek erkeklerin dikkat ettikleri unsurlardan bir tanesidir. Temizlik yaparken dikkat edilmesi gereken etmenler bulunmakla beraber bu etmenlerin uygulanması, verimli bir temizliğin elde edilmesini sağlar. Yaşanılan ortamın çeşitli elektronik aletlerle sterilize edilmesi insan sağlığı açısından oldukça önemli olup, temizlik yapılırken bu aletlerin bakımı kadar kullanımına da dikkat edilmesi gerekir. Temiz bir evin ferahlığı ile havası cezbedici bir hava yaratır. Basit gibi görülen ancak dikkat edilmesi gereken bazı etmenleri ile verimli bir temizlik yapabilmek mümkün olur. Vakit alan ev temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle sıralanabilir;

  1. Sünger Ömrünü Uzatma

Mutfak temizliğinde dikkat edilmesi gereken unsurlardan bir tanesi olarak sünger ömrünü uzatmanın yolları denenebilir. Mutfak temizliği yaparken mikrop taşıma kapasitesi en yüksek olan süngerler, dolabın, fırının, tezgahın, ocağın vb. daha pek çok malzemenin temizlendiği ürünlerdir. Süngerlerin sık sık temizlenmesi, ömrünü uzatabilmek açısından oldukça önemlidir. Süngerlerin derinlemesine temizlenebilmesi için tercih edilebilecek etmenlerden biri bulaşık makineleri olarak bilinir. Bulaşık makinesine atılan süngerler çıktıktan sonra tertemiz ve tamamen steril olmuş bir şekilde kullanıma hazır olurlar. Parçalanmış ya da leke birikintisi kalmış olan süngerlerin çöpe atılması tavsiye edilir. Temizlik yaparken dikkat edilmesi gereken unsurlardan bir tanesi de sünger temizliğidir.

  1. Elektrikli Süpürgeyi Temizleme

Temizlik esnasında en çok vakit alan faaliyetlerden biri süpürmektir. Elektrikli ev aletleri olarak bilinen süpürgeler verimli bir şekilde çalışmadıkları zaman bulunulan ortamın tamamen steril hale getirilmesi mümkün olmaz. Süpürgenin verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için filtresinin ve torbasının temizlenmesi gerekir. Süpürgenin sopa kısmı iyi bir şekilde çekim gücüne sahip değil ise bu kısmın da değiştirilmesi tavsiye edilir. Yılda bir defaya mahsus olmak kaydı ile süpürgenin bakımının yaptırılması, verimli bir şekilde çalışabilmesi açısından oldukça önemlidir. Bulunulan ortamın elektrikli süpürge ile süpürülmesi, tozların birikmesinin önüne geçer. Bu nedenle verimli bir süpürme işlemi, dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alır.

  1. Bulaşık ya da Çamaşır Makinesi Kullanımı

Beyaz eşyalar içerisinde yer alan ve temizlik açısından önemli yer kaplayan bulaşık ve çamaşır makinelerinin verimli bir şekilde kullanımı temizlik yapılırken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır. Makineleri ağzına kadar doldurmak ya da ürünleri içine iterek sıkıştırmak makineden istenen verimin alınmasının önüne geçer. Kötü doldurulmuş yük ile yıkanmayan ürünleri tekrar yıkamak hem zamandan hem de elektrikten zarar edileceği anlamına gelir. Bu nedenle bulaşık makinesini doldururken ürünleri üst üste bindirmemeye özen gösterilmesi gerekir. Aynı durum çamaşır makinesinde de söz konusu olup, yıkanacak olan kıyafetlerin makine haznesinde sıkışmamış olmalarına özen gösterilmelidir.

  1. Elektronik Eşya Temizliğinde Ürün Kullanımı

Elektronik eşyaların temizliği yapılırken her hangi kimyasal üründen uzak durulması gerekir. Örnek verilmesi gerekirse, masa temizlenecek ise kimyasal ürün püskürtmeye başlamadan önce televizyon, bilgisayar, telefon gibi elektronik eşyaların masa üzerinden alınması gerekir. Temizlik ürünleri içerisinde yer alan kimyasal maddeler bir süre sonra elektronik ürünlerin işleyişlerinde zarara neden olabilirler. Bu da sizin maddi açıdan kayıp yaşamanıza neden olur. Elektronik eşyaların temizliği yapılırken de mutlaka verilen talimatlara uyulması gerekir. Elektronik eşya temizliğinde yumuşak bir fırça, kuru bez, hava filtresi gibi ürünlerin kullanımına özen gösterilmelidir. Kimyasal madde içerikli temizlik ürünleri elektronik eşya temizliğinde kullanılmaması gereken ürünler arasında yer alırlar.

  1. Temizlik Ürünü Kullanımı

Temizlik ürünleri kullanımı yapılırken ambalaj üzerindeki miktar kadar kullanmaya özen gösterilmelidir. Daha çok ürün kullanımı yapmak daha iyi bir temizliğin ortaya çıkacağı anlamına gelmez. Aksine temizlenen alanın ya da eşyanın zarar görmesine neden olabilir. Özellikle kimyasal içerikli temizlik ürünlerinde dikkat edilmesi gereken bu hususun yanı sıra, temizlik işlemi yapılırken bez ya da sünger kullanımına da dikkat edilmelidir. Temizlik ürünlerinin kullanımı ile beraber, yaşanılan ortam içerisinde bulunan çöp kovası gibi ürünlere de dikkat edilmelidir. Çöp kovasının bir kaç haftada bir sıcak su ile sabunlanıp yıkanması ve kurumaya bırakılması kokunun önlenmesi için önemlidir. Temizlik yaparken dikkat edilmesi gereken unsurlar içerisinde malzeme kullanımı önemli bir yer kaplar.

Whatsapp Destek Hattı